Stiri nationale financiare si economice

 

(Home) (Cum sa cumperi metale) ( Monede & lingouri ) ( Istorie Monetara) ( Preturi LIVE )
 ( Materiale audio ) ( Materiale video ) ( Carti recomandate ) (Link-uri utile ) ( Contact )
 

 

 

 
   

A pompa credit in locuri unde creditele sunt deja ajunse la scadenta

 
 

   In aceasta saptamana, intr-un discurs in fata The London School of Economics, guvernatorul Federal Reserve, Ben Bernake a oferit ascultatorilor o teorie economica perversa in cautarea suportului pentru recentele masuri de “scapare” a Wall-Street-ului: “Acest tratament disperat, pe cat de neatragator pare, pe atat este de inevitabil. Sistemul economic al SUA este dependent de libera circulatie a creditului, ceea ce face ca efectele instabilitatii sistemului financiar asupra intregii economii sa se resimta foarte puternic si rapid.” Cu alte cuvinte, creditul este sangele economiei si supravietuirea furnizorilor de credit este o problema de securitate nationala.

In realitate, nu toate economiile se bazeaza pe credit. In schimb, in ultimul deceniu, SUA a devenit o economie “umflata artificial”, care a avut nevoie de credit nelimitat pentru a-i impiedica colapsul. intr-o economie legitima si normala, nu creditul alimenteaza consumul si investitiile, ci veniturile si economiile. Este pacat ca insusi guvernatorul Fed nu intelege aceasta diferenta.

Obiceiul familiilor americane (si nu numai) de a se baza pe credit pentru cumparaturile de zi-cu-zi, este un tipar care trebuie spart si nu incurajat. Ceea ce avem nevoie in America este mai multa cumpatare si "strangere a curelei". De exemplu, in actuala situatie economica, americanii nu ar trebui sa isi mai cumpere masini noi, pe credit. Avand in vedere nivelul deja exagerat al datoriilor unei familii medii, consumatorii ar trebui sa amane o asemenea achizitie pana cand si-au platit toate datoriile, sau ajung sa aiba atat de multe economii, incat isi pot permite sa cumpere acea masina cu banii jos. Pana in acel moment, ei ar trebui sa continue sa conduca vechea masina. In tot acest timp, economiile in crestere la nivel national ar putea fi puse la dispozitia afacerilor locale, care le-ar folosi pentru atat de necesarele investitii de capital.

Dar o asemenea schimbare radicala in cultura financiara este acel tip de schimbare pe care nimeni din actuala sau viitoarea administratie nu pare sa o ia in calcul. In schimb, furnizand sprijin continuu institutiilor de imprumut care s-au falimentat prin deciziile gresite luate in ultimii ani, guvernul practic garanteaza ca acest tip de comportament va continua si in viitor.

Creditul este intr-adevar vital pentru o economie, dar nu poate constitui o economie de sine statatoare. Cel mai important lucru de retinut este ca accesul la credit este limitat de suma economiilor existente. Economiile care se imprumuta unui individ sau companie nu sunt disponibile unui alt individ sau unei alte companii pana cand nu sunt rambursate creditorului. Daca nu sunt niciodata rambursate, economiile sunt pierdute. Imprumuturile pentru consumatori (creditul de consum) nu numai ca micsoreaza cantitatea de imprumuturi productive disponibile catre companii, dar au si o probabilitate mai mare de a nu fi rambursate deloc. In plus, in timp ce imprumuturile pentru productie cresc baza de capital a unei economii, imprumuturile pentru consum sunt doar cheltuite si nu produc conditii care sa duca la imbunatarirea ratei lor de rambursare. Cand afacerile se imprumuta pentru investitii de capital, imprumuturile sunt rambursate din profitul suplimentar rezultat ca urmare a investitiilor respective. Cand indivizii se imprumuta, creditele pot fi platite doar daca in viitor se sacrifica o parte a venitului si se consuma mai putin.

Unul din motivele pentru care economia este in corzi este ca s-a permis o supraindatorare a consumatorilor cu credite pentru consum. Multi s-au bazat doar pe falsa ipoteza ca imobilele cu care garantau vor creste mereu ca valoare si ca vor asigura in cele din urma rambursarea imprumutului si finantarea stilului extravagant de viata. Acum, cand realitatea cruda si-a intrat in drepturi, de ce ar trebui sa continue aceasta şarada a consumului ? Faptul ca PIB-ul SUA este bazat pe consum in proportie de 70% si ca acum se restrange nu ar trebui sa surprinda pe nimeni. De fapt, aceasta contractie a fost de mult amanata si Guvernul ar trebui sa stea deoparte.

In incercarea de a prelungi iluzia, Guvernul vrea sa relanseze acea “vrie de consum” care a dus economia la dezastru. Dar cum pot asemenea actiuni avea efect si pot ajuta ? Cum va salva economia o din ce in ce mai mare indatorare ? Nu s-ar imbunatati oare multe aspecte daca tara si-ar achita cateva dintre datorii si si-ar reumple rezervele de economii ? Nu ar fi oare mai bine daca in loc sa cumparam atatea „lucruri”, am incepe sa le si producem ?

Realitatea neplacuta este ca anii de politica fiscala si monetara iresponsabila au impovarat economia cu datorii imense si au uzurpat baza si capacitatea industriala. Cu cat incepem sa reparam mai repede stricaciunile, cu atat mai repede putem indrepta nava pe o directie corecta. Insa daca vom administra aceleasi masuri care au dus la acest dezastru, se prea poate ca nava sa se scufunde intr-o mare de inflatie.

Autor: Peter Schiff - Presedintele Euro Pacific Capital si autorul cartilor „Crash Proof” si „"The Little Book of Bull Moves in Bear Markets"

Nota trad: desi exemplul si parerile domnului Schiff se refera la economia SUA, se pot observa usor asemenari cu economia Romaniei, de aceea consideram ca acest articol poate oferi cateva reflectii bune asupra cauzelor actualei crize economice mondiale.
 

  Sursa: www.europac.net                                                    16 ianuarie 2009 

 

 
   

Cumpara carti de pe Amazon.com !