Stiri nationale financiare si economice

 

(Home) (Cum sa cumperi metale) ( Monede & lingouri ) ( Istorie Monetara) ( Preturi LIVE )
 ( Materiale audio ) ( Materiale video ) ( Carti recomandate ) (Link-uri utile ) ( Contact )
 

 

 

 
   

FED-ul a mers prea departe

 
 

   Banca Centrala a SUA a trecut de limita de a se juca cu focul si se prea poate sa fi dat foc la casa. Este una sa impingi dobanda de politica monetara pana la zero sa stimulezi economia, insa este cu totul altceva sa monetizezi datoria tiparind bani pentru a cumpara titluri de stat.

In saptamanile trecute, FED-ul american a calcat mult dincolo de granitele statutului sau si a devenit activa in managementul sectorului privat, dincolo de atributiile ce tin de a fi banca centrala. Si mai rau este faptul ca multe din masurile luate in disperare in ultimele luni vor fi greu sau imposibil de inversat, facand ca revenirea economiei SUA sa fie improbabila pe termen mediu. Desi s-a declarat ca aceste masuri au fost luate din cele mai bune intentii, de a “salva” economia, s-ar putea ca ele sa duca la o panta alunecoasa ce duce la distrugerea capitalismului competitiv.

In "a face tot ceea este nevoie” pentru a scoate economia din groapa, FED-ul risca sa distruga fundatia care a permis SUA sa se afirme ca prima forta economica mondiala in secolul XX.

Participand activ in alocarea creditului pentru sectorul privat, FED pune in pericol fundatia capitalista pe care este construita economia SUA. Ca rezultat al acestor actiuni, SUA s-ar putea sa fie pe drumul catre o economie planificata in haine moderne.

Pentru a intelege ce este atat de inspaimantator la recentele actiuni ale Bancii Centrale Americane, trebuie sa ne aducem aminte ca majoritatea bancilor centrale se focalizeaza pe ratele dobanzilor, inflatie si masa monetara pentru a promova stabilitatea preturilor ( precum si minimizarea somajului in cazul FED ). In mod general, ele influenteaza crearea de credit prin managementul costurilor cu imprumutul de bani. Bancile centrale folosesc diverse tactici si parghii pentru a atinge acest obiectiv; in timp ce unele sunt mai bune ca altele in a atinge scopurile, ceea ce au in comun este ca se focuseaza pe achizitia datoriei guvernamentale, de obicei pe termen scurt.

Se presupune ca o politica buna a bancii centrale creeaza un climat de stabilitate a preturilor, ducand la o prosperitate pe termen lung. Pe de alta parte, o politica monetara proasta poate duce la inflatie, variatii mari in activitatea economica si somaj nejustificat de mare. In acelasi timp, fortele pietei libere fac ca sectorul privat sa-si maximizeze eficienta in ambele cazuri.

De abia atunci cand politicienii incep sa subventioneze si sa sustina sectoare bolnave si neperformante ale economiei incep sa se produca distorsiuni care vor bantui economia pe termen lung. In mod traditional, la bine si la rau, alesii unui stat decid asupra structurii socio-economice a statului respectiv. In SUA, FED-ul a inceput sa decida din 2008 ce sectoare trebuie lasate sa moara sau sa supravietuiasca.

Isteria care s-a creat de catre legiuitori si de media au permis Fed sa inceapa sa propuna recentele metode “neortodoxe”. In Septembrie 2008, sistemul financiar global parea in corzi, insa guvernele au reusit sa-si joace rolul pentru a evita un colaps haotic; rolul guvernului ar fi trebuit limitat insa la a permite ajustarea controlata a exceselor produse de bula speculative a creditelor. In locul acestui comportament, ultimul slogan folosit in SUA pentru a justifica “bailout”-urile este ca numarul locurilor de munca a scazut cu cea mai mare valoare absoluta de la Al Doilea Rezboi Mondial incoace.

Asta asa e, cand vorbim de cifre absolute, insa, procentual, cifra este mai mica decat in fiecare din anii 1982, 1961, 1958, 1954, 1948/49. In multi din acesti ani, scaderile procentuale au fost chiar duble decat cea din 2008.

Recesiunile nu sunt distractive, la fel cum nu sunt falimentele personale si corporative, insa ele sunt medicamentul care fac ca excesele din timpul boom-ului sa fie corectate. Prin contrast, astazi, managerii fondurilor de acoperire ( hedge funds ) care au ingropat banii investitorilor in pamant, pot sa o ia de la capat ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Cel mai bun exemplu este dat de cei care au condus Long Term Capital Management la faliment in 1998; au luat-o de la capat in 2000 si au patit acelasi lucru in 2008. Nu cred ca exista vreo sansa ca, luand-o de la capat si acum, sa ne asteptam la rezultate diferite.

In timp ce vine se arunca asupra acestor manageri, ratele de dobanzi la nivele extrem de joase contribuie la angajarea acestor jucatori ai pietei in asumarea unor riscuri nejustificate. E ca si cum ai umple o camera plina de betivi notorii cu sticle de whisky- este inevitabil ca vor incepe sa bea pana cand vor intra in coma.

Toata atentia planurilor de salvare se focuseaza asupra celor supraindatorati. Ce putem spune atunci despre grupul de oameni responsabili care au economisit si si-au bazat deciziile de investii pe randamente reale si predictibile pe termen lung ? Cu ratele de dobanda aproape de zero, multi sunt din nou tentati sa se angajeze in tranzactii cu grad inalt de indatorare (leverage) pentru a-si atinge targetul de rentabilitate. Fondurile de pensii care “trebuie” sa aiba randamente de cel putin 6% anual, nu vad alte alternative decat sa dea banii fondurilor de acoperire pentru a transforma in mod magic o rata de rentabilitate de 1% in una de 20%. De fapt mai exista o cale prin care fondurile de pensii sa ajunga sa-si indeplineasca angajamentele si un bun exemplu sunt cei din Elvetia, care au anuntat ca de acum incolo randamentul „garantat” va cobori la 4%, de la 6% cat era pana acum.

Credit bagat pe gat cu forta

La sfarsitul lunii Decembrie 2008, Board-ul Fed a aprobat cererea diviziei financiare a General Motors, GMAC, de a deveni societate bancara. Votul a fost aprobat 4 la 1 si un membru s-a abtinut. In aprobarea acestei cereri a fost insa un "mic" hop, aceea ca GMAC nu avea suficient capital pentru a deveni banca. Problema a fost rezolvata in Ianuarie 2009, prin injectarea de catre Trezorerie a sumei de 5 mld USD in capitalul societatii. Deasemenea, Trezoreria a dat General Motors 1 mld USD astfel incat compania sa poata injecta banii in GMAC. Echipata cum cu un capital minim, GMAC poate opera acum ca o banca si ,cel mai important lucru, poate accesa direct programele de asistenta ale Fed si programul TARP.

Consumatorii speriati sunt ingrijorati de pierderea slujbei, pierzandu-si pe parcursul anului 2008 o parte insemnata din averea neta; ultimul lucru la care se gandesc este achizitia unei masini. In Decembrie vanzarile auro americane au plonjat in gol, atat pentru GM cat si pentru constructorii japonezi. (Toyota a raportat scaderi de 37% in conditiile in care nu a oferit finantare cu avans zero ).

Programele promotionale de dinainte de spargerea bulei creditului au atras cumparatorii de masini prin credite cu dobanda zero pe 6 ani. Politicienii considera asta un motiv sa continue sa acorde finantare GMAC, pentru un model de afacere care duce la ruina; nu are nici un sens sa oferi masini cu dobanda zero, daca dobanda la care te imprumuti este mai mare. In esenta GMAC ia bani de la Trezorerie pentru a putea accesa mai multi de la Fed. Urmatorul pas este sa inceapa sa ofere masini cu dobanda zero la oricine este zarit pe strada mergand pe jos.

FED-ul is extinde astfel misiunea de acorda credit acolo unde ea, nu piata libera, considera ca este necesar. Un program major anuntat in Trim IV 2008 si demarat in Ianuarie 2009 consta in cumpararea de Obligatiuni Garantate cu Ipoteci ( Mortgage-Backed-Securities) de la Fannie Mae si Freddie Mac in valoare de 500 mld USD. Presupusul motiv pozitiv ar fi reducerea ratelor de dobanda la scadentele pe termene foarte lungi. Consumatorii cu un istoric curat de credit pot avea acces la credite cu  dobanda mai mica de 5%.

O problema cu un asemenea program este ca Fed creste intentionat preturile acestor obligatiuni si scade randamentele acestora ( preturile si randamentele se misca in sens invers ). Rezultatul este ca investitorii privati vor deveni reticenti in a le cumpara. Fed-ul risca sa inlocuiasca activitatea sectorului privat, in loc sa-l incurajeze. Se poate ajunge intr-un cerc vicios in care o entitate a statului sa cumpere de la o alta entitate a statului, fara a produce nici un pic de plus valoare ( statul nu dispune de bogatie proprie, trebuie sa o ia de la mediul privat pentru a o redistribui ), fiind un exemplu clasic de schema Ponzi ( Caritas, FNI, etc). O problema si mai mare pe care o creeaza Fed-ul este punerea in pericol a existentei dolarului, avand in vedere ca SUA este dependenta de fondurile externe pentru finantarea deficitului.

Poate ca Fed va fi capabila sa elimine programele de creante comerciale sau chiar TARP de-a lungul timpului, insa cei 500 mld USD din MBS-uri vor fi foarte dificil sau chiar imposibil de sterilizat. Motivul principal este ca aceste obligatiuni sunt cumparate pentru a fi detinute pana la maturitate. Din evidente practice, asta inseamna ca balanta Fed nu este umflata doar „temporar”, mai multi bani fiind pastrati in economie pe viitor.

In mod obisnuit, balanta Fed este de 900 mld USD. Chiar daca am presupune prin absurd ca marirea acesteia in doar 4 luni la 2.000 mld USD este doar „temporara”, readucerea ei la starea normala va avea efecte neasteptate si neplacute pe termen scurt. Este foarte probabil ca programe de gen MBS sa fie extinse peste termenul initial de 6 luni, pentru ca oameni ca Bill Gross, manager PIMCO ( unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume ) sa poata sa-si curete bilanturile de obligatiunile pe care le detine, de dragul salvarii economiei. In fond, PIMCO este una dintre firmele care administreaza programul pentru Banca Centrala Americana, adica un fel de "lup paznic la oi"

Pentru a contracara efectul acestui munte de bani noi creati in economie, Fed va trebui probabil sa ridice nivelul dobanzilor pentru o perioada foarte lunga de timp. O varianta mai realista insa este ca banii vor ramane in economie, pentru ca sterilizarea lor va presupune niste dificultati economice prea mari. Aceasta alternativa va ingloba o inflatie „cronica” in economia SUA si bineinteles in cea mondiala in anii urmatori. De remarcat este si faptul ca exista foarte putina monitorizare, ba chiar deloc, asupra modului cum isi desfasoara Banca Centrala programele de „salvare” a economiei, sub pretextul „pastrarii independentei Bancii Centrale fata de actiunile politice ale Guvernului”. Practic nu se poate sti cand si, mai ales, daca Fed va retrage aceste programe si va renunta la puterile sporite pe care si le-a asumat cu ocazia acestei crize economice.

„Traieste liber sau mori !”

Implicandu-se in alocarea creditului unor sectoare specifice ale economiei, SUA paseste cu repeziciune spre teritoriul rezervat socialismului si comunismului. Comunismul insa a avut peste 50 de ani in care a demonstrat ca nu poate functiona.

Statul american New Hampshire si-a adaugat sloganul „Traieste liber sau mori” la emblema sa in 1945, o fraza ce a fost rostita de unul dintre generalii din razboiul contra Angliei. Tradus in limbaj economic, sloganul ar insemna ca o recesiune severa este raul cel mai mic comparat cu o economie planificata. Pentru a continua paralela, cand comunismul a maturat Europa de Est, nivelul de trai al locuitorilor acestei regiuni a scazut dramatic. In vremurile actuale se poate observa ca rata de „re-falimentare” a celor care au dat deja faliment utilizand imprumuturile cu dobanzi mici promotionale se apropie de 50% in SUA. Totusi, costurile nesabuintei lor trebuie suportate si de cei mai chibzuiti, adica „solidaritate fara frontiere”. Suntem la un pas mic de comunism. Trebuie sa fim in alerta si sa nu fim „orbiti” de planurile de „salvare” prin tiparnita ale Bancilor Centrale. Datoria este cauza si nu solutia problemei cu care se confrunta economia mondiala. Nu putem stinge un foc turnand peste el benzina. O cale mai corespunzatoare de a iesi din criza ar fi sa incepem sa economisim si sa producem, pentru o recuperare durabila.

Nu este o intamplare ca Parintii Constitutiei americane au decretat ca moneda SUA sa fie bazata pe aur si argint pentru a nu fi afectata de tentatia Guvernului de a o distruge prin nesabuinta.
 

  Sursa: www.merkfund.com                                                 15 ianuarie 2009 

 

 
   

Cumpara carti de pe Amazon.com !