Stiri nationale financiare si economice

 

(Home) (Cum sa cumperi metale) ( Monede & lingouri ) ( Istorie Monetara) ( Preturi LIVE )
 ( Materiale audio ) ( Materiale video ) ( Carti recomandate ) (Link-uri utile ) ( Contact )
 

 

 

 
   

BNR lanseaza o moneda de argint pur (0,999) cu greutate de 1 uncie ( 1oz )

 
 

   Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu  16 ianuarie 2009, o monedă din argint pentru a  aniversa 10 ani de la înfiinţarea Uniunii Economice şi Monetare Europene şi lansarea monedei unice - Euro.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

Valoare nominală: 10 LEI;

Material: argint 999 ‰;

Greutate: 31,103 grame ( 1 uncie -1 oz);

Formă: rotundă;

Diametru: 37 mm;

Calitate: proof;

Margine: zimţată;

Pret: 200 RON ( aprox 46 EUR )


Aversul prezintă pe o bandă mată, harta Uniunii Europene pe care sunt evidenţiate diferit statele membre ale zonei euro, stema României şi inscripţia "ROMANIA", în partea superioară, inscripţia circulară "UNIUNEA ECONOMICA SI MONETARA"; dedesubt, valoarea nominală a monedei - 10 LEI.


Reversul prezintă pe o bandă mată, în conturul neregulat al unei monede antice, o alegorie a evoluţiei comerţului de la troc la euro, deasupra, inscripţia circulară "10 ANI - UEM, dedesubt, anii 1999 - 2009.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi Casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Tirajul emisiunii este de 1000 de exemplare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 10 ani de la înfiinţarea Uniunii Economice şi Monetare Europene şi lansarea monedei unice - Euro, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
 

  Sursa: http://www.bnr.ro/Ro/Press/R20090116num.htm                       16 ianuarie 2009 

 

 
   

Cumpara carti de pe Amazon.com !